Session

Session

POLITISK SATIRE PÅ KANTEN

Når grinet når længere ud end journalistikken. Satiren har de seneste år vundet en central plads i mediebilledet. Den er for mange - især unge - blevet en vigtig kilde til at holde sig orienteret om politik og samfundsdebat. Og for nogen endda vigtigere end journalistikken. Men hvor går grænsen?

Signe Molde-Amelund fra "Quizzen med Signe Molde", Huxi Bach, manden bag ”Ugen plus det løse” og Jonas Delfs og Lasse Schøber fra P3’s satirehold tager dig i denne session med ind i maskinrummet. De er satirikerne bag nogle af de formater, der er aktuelle lige nu – både på tv og med de sociale medier, som primære platform.

Med udgangspunkt i konkrete eksempler går denne session tæt på satirikernes rettesnore og konkrete værktøjskasse. Hvordan udvælges emnet, der skal tages i behandling? Hvordan vinkler og vægter man sin historie? Hvordan briefer man medvirkende og hvad sker det, når satirikerne bevæger sig ind på journalisternes enemærker? Er der dømt fri leg, eller er der et uskrevet regelsæt? Og kan det ligefrem gå ud over journalistikken, når satirikere blander sig i det gamle formidlingsfag?

Satiren tager afsæt i virkeligheden og er sat i verden for at udstille det komiske og absurde i det samfund, vi lever i, og de beslutninger, udsagn og handlinger, politikere og andre magtfolk står bag. Den politiske satire fungerer i høj grad ved at lege med formsprog, grænser og referencer. Den politiske satire evner at formidle tørre og til tider svært tilgængelige tematikker, med et mål om først og fremmest at underholde.

Signe, Huxi, Jonas og Lasse vil give deres bedste råd, hvis du selv arbejder med eller skal i gang med politisk satire. Det lyder alvorligt. Men husk; det allervigtigste er, at det får dig til at grine.

Denne session er tilrettelagt af programudvalgsmedlemmerne Lisbeth Langwadt og Signe Rosendal. 

Foto credit: Agnethe Schlichtkrull, DR