Sessions 2023

Sessions 2023

I krig for likes? Græsrodsjournalist fra skyttegraven

Mød Alexander Zehntner, der er hvad han selv kalder græsrodsjournalist. Han tager på eget initiativ, og kun som sig selv, til brændpunkter i verden og tager billeder og rapporterer live via sociale medier. Hør hans historie og overvejelser omkring sit arbejde og det han gør. Samtidig vil digital medieanalytiker og forfatter Camilla Mehlsen forsøge at kaste et fagligt blik og løfte perspektivet på nyhedsdækning og journalistik i en tid hvor mange – især unge mennesker – primært får deres nyheder via sociale medier.

Når Alexander er afsted er han hverken underlagt de samme regelsæt eller restiktioner som traditionelle journalister – han fortæller fra et personligt perspektiv. Han kommer helt tæt på mennesker og situationer, flere gange helt ud til fronten og ned i skyttegravene - så tæt på, at han på en af turene var ved at miste livet, da han blev såret i et morter-angreb. For Alexander er det nødvendigt, for at kunne formidle, det han selv oplever som et vigtigt billede af krigen i Ukraine, så folk forstår de rå og hjerteskærende konsekvenser ved krig og forholder sig til krigens mange civile ofre. Han ser på nogle måder lige så meget sig selv som aktivist som journalist. Men hvad er de personlige omkostninger ved at gå tæt på krigen og engagere sig i den på denne måde – og er det det værd?

Og i et større perspektiv - hvor er de etiske og formidlingsmæssige faldgruber ved denne form for græsrodsjournalistik? Hvem er Alexanders følgere, hvorfor vil de opleve krigen her i stedet for via klassiske nyhedsmedier, og hvor bevidste er de om hvad det er de ser? Hvor står begreber som objektivitet og uafhængighed? Kritikere vil måske kalde Alexander for Krigsinfluencer og krigsturist, der sætter livet på spil for adrenaline rushes og likes. Andre vil sige at Alexanders reportager måske ikke er objektive, men mere sande end dem de får via traditionelle nyhedsmedier.

Denne session kan forhåbentlig gøre os klogere på en medievirkelighed i udvikling, et nyt fænomen og en ny måde at få nyheder på.

Alexanders historie og tilgang vil desuden i klip blive kommenteret og perspektiveret af andre eksperter i journalistisk og sociale medier.

Denne session er tilrettelagt af programudvalgsmedlemmerne Steffen Bjergved og Kirsten Nepper-Rasmussen.

Fotocredit: Mathias Arvedsen & Pawel Binczycki